Investeren in zonne-energie

Home > Zonne-energie > Investeren in zonne-energie

Investeren in zonne-energie

Wil jij graag profiteren van het rendement van zonne-energie, maar heb je niet genoeg spaargeld om zonnepanelen te laten installeren? Dan kun je ervoor kiezen om te investeren in zonne-energie. Je hoeft dan niet zelf panelen te laten plaatsen, maar kunt met een kleiner bedrag instappen. Zo beleg jij geld in duurzame energieprojecten en ontvang je rendement over je investering. Op ZonneBesparing.nl vertellen we je alles over beleggen in zonne-energie, zodat jij weet wat er mogelijk is en wat het jou kan opleveren!

Wat is beleggen in zonne-energie?

Beleggen in groene energie wint aan populariteit in Nederland. Er komt steeds meer focus te liggen op duurzaamheid en het opwekken van groene stroom. Kijk maar een om je heen en ontdek op hoeveel daken al zonnepanelen liggen. In het landschap zie je ook windmolens en zonneparken, waarmee veel groene stroom wordt geproduceerd. Door geld te investeren in zonne-energie kun jij ook profiteren van deze opbrengsten. Net zoals bij het beleggen in andere aandelen of obligaties ontvang jij rendement op je investering.

Let op: Beleggen in zonne-energie gaat gepaard met risico’s en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Investeren in zonne-energie is daarom alleen verstandig wanneer je de benodigde kennis en ervaring hebt of laat je adviseren door een deskundig belegger.

Voordelen investeren in zonne-energie

Het investeren in zonne-energie heeft verschillende voordelen, zowel voor jouw portemonnee als voor het milieu.

 • Hoog rendement
 • Instappen met klein bedrag mogelijk
 • Verlagen CO2-uitstoot
 • Draagt bij aan productie groene energie
 • Verschillende mogelijkheden om te investeren

Nadelen investeren zonnepanelen

Ondanks de vele voordelen, zijn er ook enkele nadelen bij het investeren in zonnepanelen. Beleggen brengt risico’s met zich mee.

 • Je kunt (een deel) van je inleg verliezen
 • Rendement is afhankelijk van hoeveelheid opgewekte zonnestroom

Hoe werkt investeren in zonne-energie?

Wil jij als particulier investeren in zonne-energie? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Misschien heb je al zonnepanelen op je dak en wil je ook beleggen in grote zonneparken. Maar misschien heb je niet genoeg budget om zonne-energie panelen te laten installeren en wil je met een klein bedrag investeren in duurzame energie. Er zijn dan verschillende manieren om te beleggen.

 • Zonne-energie aandelen
 • Zonne-energie obligaties
 • Zonnepanelen delen
 • Crowdfunding

Zonne-energie aandelen

Een manier om te investeren in zonne-energie is het kopen van aandelen. Zonne-energie aandelen kopen betekent dat je aandelen koopt van beursgenoteerde bedrijven die zich bezighouden met zonne-energie. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die zonnepanelen fabriceren of die zonneparken ontwerpen en beheren. De laatste jaren is het aanbod zonne-energie aandelen en ETF’s flink toegenomen, omdat duurzaam energie opwekken steeds belangrijker wordt.

Naast losse aandelen in zonne-energie kun je ook ETF’s kopen. Een ETF is een verzameling van verschillende aandelen in 1 pakket. De prijs is dus gebaseerd op de koers van alle bedrijven in de ETF samen. Er bestaan veel ETF’s die zich focussen op zonne-energie, duurzame energieprojecten en groen energie. Een bekende ETF is de iShares Global Clean Energy ETF.

Instappen in zonne-energie aandelen en ETF’s is erg makkelijk. Je kunt dit zelf doen met apps als BUX of DEGIRO. Hier kun je geld storten en zelf kiezen in welke aandelen je gaat beleggen. Zo kun je zelf kiezen met welk bedrag je instapt.

Zonne-energie obligaties

Naast het kopen van aandelen kun je ook beleggen in obligaties. Je kunt groene obligaties,ook wel klimaatobligaties genoemd, kopen en zo je geld ‘uitlenen’ aan de beheerders van zonneparken. Met jouw inleg kunnen ze het zonnepark uitbreiden en investeren in meer duurzame energie. Als investeerder krijg je rendement uitbetaald: vaak is dit een vast rendement, maar er zijn aanbieders waarbij het rendement verschilt.

Een goed voorbeeld hiervan is Samen in Zon van Vattenfall. Door obligaties te kopen investeer jij in duurzame energie van Vattenfall. In ruil voor jouw investering ontvang je een aantrekkelijk rendement. Is Vattenfall jouw groene energieleverancier? Dan ontvang je ook nog eens extra rente en dus een hoger zonne-energie rendement.

investeren zonnepanelen

Zonnepanelen delen

Kies je voor zonnepanelen delen, dan investeer je in zonnepanelen zonder dat je deze zelf hoeft te laten installeren. Zonnedelen biedt jou de mogelijkheid om te investeren in zonne-energie. Het geld wordt door energieleveranciers gebruikt om duurzame zonne-energieprojecten op te zetten. Denk bijvoorbeeld aan complete zonneweides of zonnepanelen op scholen. Op basis van jouw inleg ontvang je jaarlijks rendement, welke is gebaseerd op de productie van jouw zonne-energie project.

ZonneDelen zijn als het ware groene obligaties op naam. Je koopt dus obligaties van een duurzaam energieproject. Jouw rendement is afhankelijk van de opbrengst van de zonnepanelen en de actuele stroomprijs. Instappen is erg simpel en kan al vanaf 25 euro. Tijdens de looptijd krijg je opbrengsten uit de stroomopwekking door de zonnepanelen, of een vaste rente. Zo draag je bij aan het tot stand komen van een zonnepark of een ander project voor duurzame energie.

Naast bovengenoemde opties is het mogelijk om te investeren in crowdfunding-projecten. Dit zijn vaak nieuwe initiatieven die zich richten op duurzame energie. Als het benodigde bedrag is opgehaald via crowdfunding, wordt het project gestart (bijvoorbeeld het bouwen van een nieuw zonnepanelen-park). Jij ontvangt rendement op je inleg.

Rendement zonne-energie

Wat krijg je terug voor het investeren in zonne-energie? Allereerst draag je bij aan de groei van de productie van groene energie in Nederland. Daarnaast ontvang je rendement op jouw investering. Meestal is het rendement afhankelijk van de hoeveelheid kWh aan zonnestroom die de zonnepanelen hebben opgewekt en de actuele elektriciteitsprijs. Bij sommige projecten wordt ook een vast rendement aangehouden, waarbij je een rentepercentage ontvangt bovenop het terugbetalen van jouw inleg.

Liever zelf zonnepanelen kopen? Bij ZonneBesparing.nl kun je gratis zonne-energie panelen offertes aanvragen. Vergelijk bedrijven uit jouw regio en bespaar eenvoudig op zonnepanelen inclusief montage op jouw dak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *