Rendement zonne-energie en zonnepanelen

Home > Zonne-energie > Rendement zonne-energie en zonnepanelen

Rendement zonne-energie en zonnepanelen

Denk jij na over het laten plaatsen van zonnepanelen op jouw woning? Dan wil je natuurlijk eerst meer weten over wat zonnepanelen opleveren. Het laten installeren van panelen of een zonneboiler is flinke investering. Maar wat krijg je hier precies voor terug? Op ZonneBesparing.nl vertellen we je alles over rendement zonne-energie en de zonnepanelen opbrengst per jaar en in euro’s.

Rendement of opbrengst?

Bij het zelf zonne-energie opwekken kun je kijken naar de opbrengst en het rendement. Hoewel deze woorden veel gelijkenis hebben, is er wel degelijk een groot verschil. Zo zegt de zonnepanelen opbrengst iets over hoeveel stroom in kWh wordt geproduceerd, terwijl het rendement meer zegt over hoeveel zonlicht wordt omgezet en wat dit financieel oplevert.

 • Opbrengst = hoeveel kWh (kilowattuur) de zonnepanelen opwekken.
 • Financieel rendement = wat levert zonne-energie je financieel gezien op.
 • Technisch rendement = hoeveel zonlicht wordt omgezet in zonne-energie.

Zonnepanelen opbrengst per jaar

Benieuwd naar de gemiddelde opbrengst van jouw zonnepanelen? Je kunt dit berekenen in kilowattuur, maar ook in euro’s. Hiervoor heb je eerst het zonnepanelen vermogen in Wattpiek (Wp) nodig. Onthoud echter wel dat dit vermogen is berekend onder ideale omstandigheden. In de realiteit is de zonnepanelen opbrengst nooit gelijk aan het maximale vermogen.

Daarom wordt bij het berekenen van de zonnepanelen opbrengst de omrekenfactor 0,85 gebruikt. 1 Wattpiek levert namelijk gemiddeld 0,85 kWh op.

 • Vermogen zonnepanelen (wattpiek) x 0,85 = Opbrengst zonnepanelen (kWh)

Hebben jouw zonnepanelen een totaal vermogen van 2500 Wp? Dan is de jaarlijkse opbrengst 2125 kWh.

Nu je de totale opbrengst in kilowattuur weet, kun je ook de zonne-energie opbrengst in euro berekenen. Dit bedrag kun je gebruiken om de zonnepanelen terugverdientijd berekenen. Hiervoor heb je echter wel de actuele stroomprijs nodig.

 • Opbrengst (kWh) x stroomprijs per kWh = opbrengst per jaar (in euro’s)

In het voorbeeld hierboven was de jaarlijkse opbrengst 2125 kWh. Bij een stroomprijs van 22 eurocent per kWh betekent dit dat de opbrengst per jaar zo’n 467,50 euro is.

Terugverdientijd zonne-energie panelen

Benieuwd na hoeveel jaar jij de zonnepanelen investering hebt terugverdiend. De gemiddelde terugverdientijd van zonne-energie panelen is 7 – 12 jaar (afhankelijk van o.a. de factoren hieronder). Na deze jaren wek je als het ware gratis groene stroom op. Voor het berekenen van de terugverdientijd gebruik je deze formule:

 • Investering zonnepanelen / jaarlijkse bruto opbrengst = terugverdientijd in jaren

Houd bij het vaststellen van het totale investeringsbedrag wel rekening met de BTW teruggave van zonnepanelen. Maar tel natuurijk wel de installatiekosten en de omvormer mee in dit bedrag.

Invloeden op zonne-energie opbrengst

In de ideale situatie is de opbrengst van zonnepanelen gelijk aan het vermogen in Wattpiek. In Nederland zijn er echter verschillende externe invloeden die effect hebben op de totale opbrengst. Dit zijn voornamelijk het aantal zonuren in de regio, de hellingshoek van de panelen, schaduwval door bijvoorbeeld bomen en de ligging van de zonnepanelen.

Hoeveel een zonnepaneel oplevert is natuurlijk afhankelijk van het aantal zonuren. Schijnt de zon vaker, dan wordt er meer zonne-energie opgewekt. Aan de kust vinden we de meeste zonuren, terwijl verder naar het oosten de zonuren afnemen. In het oosten van Nederland is namelijk meer stapelbewolking.

Om de hoogste zonne-energie rendement te behalen moeten de zonnepanelen op het zuiden gericht zijn. Is het lastig om de zonnepanelen op jouw dak naar het zuiden te richten? Dan zijn het zuidwesten en zuidoosten ook goede keuzes (95% opbrengst). Het noorden heeft de laagste zonne-energie opbrengst, namelijk slechts 60%.

De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 35 graden. In deze helling hebben ze het hoogste rendement. Idealiter worden de zonne-energie panelen richting het zuiden gemonteerd met een helling van 35 graden. Let bij het plaatsen van zonnepanelen ook goed om de omgeving van je dak. Staan er veel bomen of hoge gebouwen die voor schaduw zorgen? Dan verlaagt dit het rendement van zonnepanelen.

rendement zonne-energie

Is zonne-energie rendabel?

Bij het bepalen van zonne-energie rendement probeer je eigenlijk in te schatten of het financieel verstandig is om zonnepanelen te laten plaatsen. Hiervoor is het slim om naar de terugverdientijd van zonnepanelen te kijken. Vroeger was het laten plaatsen van zonne-energie panelen erg duur en duurde het lang voordat je echt geld ging verdienen aan deze investering.

Tegenwoordig is het eigenlijk voor iedereen aantrekkelijk om zonnepanelen te laten plaatsen. De zonne-energie panelen kosten zijn namelijk flink gedaald. Daarbij komt het feit dat je geen spaarrente meer krijgt bij de bank. Het geld laten staan op je spaarrekening levert niets extra’s op. Nu heb je de zonnepanelen investering in enkele jaren terugverdiend door te besparen op energie. Mooie bijkomstigheid is dat zonnepanelen de waarde van jouw huis verhogen. Ga je jouw woning verkopen dan verdien je dus ook nog eens op de zonnepanelen.

Technisch rendement

Bij rendement zonne-energie kijken we ook naar het technische rendement. Dit betekent hoeveel zonlicht wordt omgezet in elektriciteit door de panelen. Gedurende de levensduur van de zonnepanelen neemt het vermogen iets af. Zo leveren ze na 10 jaar nog minimaal 90% van de oorspronkelijke jaaropbrengst. Na 25 jaar is dit minimaal 85%.

Zonne-energie rendement verhogen

Wil jij het maximale rendement van jouw zonnepanelen verhogen? Gebruik dan onze tips:

 1. Kies voor zonnepanelen van een hoge kwaliteit
 2. Laat ze plaatsen richting het zuiden voor de meeste zonuren
 3. Houd de tuin vrij van hoge bomen om schaduwval te beperken
 4. Laat panelen installeren met een hellingshoek van 35 graden
 5. Kies een goede omvormer en optimizer
 6. Zorg voor goed zonnepanelen onderhoud
 7. Houd lokale subsidies voor zonne-energie in de gaten
 8. BTW zonnepanelen terugvragen
 9. Laat jouw zonnepanelen installeren door een ervaren specialist

Zonnepanelen laten plaatsen?

Profiteren van zonne-energie rendement en zelf groene stroom opwekken? Laat dan zonnepanelen plaatsen door een ervaren vakman uit jouw eigen regio. Bij ZonneBesparing.nl kun je gratis zonne-energie panelen offertes aanvragen. Vergelijk bedrijven uit jouw regio op prijs, kwaliteit en service. Zo vind je altijd de beste prijs voor zonnepanelen en kun je eenvoudig besparen op de totale kosten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *