Zonne-energie voordelen en nadelen

Home > Zonne-energie > Zonne-energie voordelen en nadelen

Zonne-energie voordelen en nadelen

Vind jij duurzaamheid belangrijk? Dan heb je thuis vast al een energiecontract met groene stroom en groen gas afgesloten. Zonne-energie is een onuitputtelijke energiebron en daardoor beter voor het milieu dan fossiele brandstoffen. Nederlandse energieleveranciers bieden tegenwoordig allemaal groene energie aan, opgewekt met behulp van zonnepanelen en windmolens. Maar waarom zou je voor zonne-energie kiezen? Op ZonneBesparing.nl delen we alle zonne-energie voordelen en kijken we ook naar de eventuele nadelen.

Duurzame energie opwekken met zonlicht

De zon straalt veel energie uit, in de vorm van zonlicht en warmte. Hier kunnen we duurzame energie mee opwekken om huishoudens van elektriciteit te voorzien. Zo kun je met zonnepanelen het zonlicht opvangen en omzetten in stroom. Met een zonneboiler kun je de warmte van de zon gebruiken om het water in huis te verwarmen. Op deze manier gebruiken we de zon als duurzame energiebron en verminderen we het gebruik van fossiele brandstoffen én de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen.

Om zonne-energie op te vangen worden er zonneparken of zonnecentrales gebouwd. Dit zijn bijvoorbeeld grote velden met zonnepanelen die enorm veel stroom opwekken. Je kunt ook zelf groene stroom opwekken met zonnepanelen op het dak. Bij het gebruik van zonne energie komen bijna geen milieubelastende stoffen vrij en dit helpt bij het reduceren van de CO2-uitstoot. Wanneer we meer duurzame groene energie gebruiken, is er minder fossiele brandstof (kolen, gas en olie) nodig.

Zonne-energie voordelen

Benieuwd naar de zonne-energie voordelen? Het belangrijkste voordeel van zonne-energie is dat een duurzame energiebron is. Bij het gebruiken van fossiele brandstoffen komen veel stoffen vrij die slecht voor de planeet zijn. Bovendien zijn dit geen duurzame energiebronnen, de voorraad gas, olie en kolen zal opraken. Energie van de zon is oneindig en kan dus altijd gebruikt worden voor het opwekken van groene stroom.

Het zelf zonne-energie opwekken heeft ook financiële voordelen. Je kunt namelijk besparen op je energierekening wanneer je zelf stroom opwekt met zonnepanelen of een zonneboiler thuis laat plaatsen. Je wekt namelijk zelf stroom op en hoeft dit dus niet af te nemen van je energieleverancier.

 • Op de lange termijn kun je veel geld besparen met zonne-energie opwekken
 • Zonne-energie vermindert het gebruik van fossiele brandstoffen
 • Je bent minder afhankelijk van de energieleveranciers
 • Zonne-energie draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot
 • Zonnepanelen zijn makkelijker te plaatsen dan windturbines
 • Je kunt profiteren van lokale subsidies bij het installeren van zonnepanelen
 • Tot 1 januari 2023 kun je extra opgewekte zonnestroom terugleveren aan het elektriciteitsnet
 • Duurzame verbouwingen maken je woning meer waard

Zonne-energie beter voor het milieu

Energie opwekken met zonkracht is beter voor het milieu dan het verbruik van aardgas of steenkool. Er komen geen schadelijke stoffen vrij en er wordt geen afval geproduceerd. Ook maakt het opwekken van zonne-energie geen geluid. Hierdoor is het laagdrempelig en vrij toegankelijk voor woningeigenaren om zelf stroom te produceren.

voordelen zonne-energie

Zonne-energie nadelen

Helaas biedt het opwekken van zonne-energie niet alleen maar voordelen. Benieuwd naar de nadelen van zonne-energie? Het grootste nadeel is landschapvervuiling door grote zonneparken vol met zonnepanelen. Ook is dit niet altijd goed voor de flora en fauna in de omgeving. Een nadeel van zonthermische centrales is dat ze veel water nodig hebben om de turbines te verkoelen. Dit water verdampt en is dus niet meer herbruikbaar.

Ook bij het zelf opwekken van zonne-energie thuis zijn er een paar nadelen te bedenken. Gelukkig wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen in dit geval. Hier gaat het namelijk vooral om de investeringskosten om zonnepanelen en een zonneboiler te laten plaatsen. Dit geld verdien je echter weer terug door de besparing op je energiekosten.

 • Plaatsen van zonneboiler en zonnepanelen is niet goedkoop
 • Niet elke woning of elk dak is even geschikt voor het plaatsen van panelen
 • Zonne-energie heeft niet het hele jaar door evenveel rendement
 • Zonneparken nemen veel ruimte in beslag en ‘vervuilen’ het landschap
 • Zonthermische centrales verbruiken veel water

Voordelen zonne-energie opwekken thuis?

Wil jij thuis ook van de zonne-energie voordelen profiteren? Dan kun je ervoor kiezen om zonnepanelen te laten plaatsen. Een andere mooie optie is om een zonneboiler te plaatsen waarmee je warmte opslaat van de zon om het water in huis te verwarmen. Beide duurzame oplossingen zorgen ervoor dat jouw energierekening omlaag gaat en je de CO2-uitstoot verlaagt. Zelf zonne-energie opwekken is dus goed voor jouw portemonnee én onze planeet.

Bij ZonneBesparing.nl kun je gratis zonne-energie panelen offertes aanvragen en zonneboiler offertes aanvragen. Wij brengen jou in contact met lokale specialisten op het gebied van zonne-energie en duurzaamheid. Zo kun je veel geld besparen op het opwekken van groene stroom thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *