Subsidie zonne-energie 2024

Home > Kosten > Subsidie zonne-energie 2024

Subsidie zonne-energie 2024

Wil jij zelf zonne-energie opwekken, maar vind je het aanschaffen van zonnepanelen eigenlijk te duur? Soms kun je profiteren van stimuleringsregelingen van de overheid of van jouw gemeente om dit soort duurzame investeringen te doen. Benieuwd naar de zonnepanelen subsidies die je in 2021 kunt aanvragen? Op ZonneBesparing.nl vertellen we je alles over de subsidie zonne-energie voor particulieren en zakelijke zonnepanelen!

Welke subsidie zonne-energie mogelijk?

Helaas zijn er in 2021 geen landelijke subsidies voor zonnepanelen waar je als particulier gebruik van kunt maken. Wellicht dat er in jouw gemeente nog wel stimulering voor duurzame projecten mogelijk is. Controleer dit op de website van de gemeente zelf. Bovendien zijn de zonne-energie panelen prijzen de afgelopen jaren flink gedaald. Hierdoor is het ook zonder subsidie aantrekkelijk om zonnepanelen op jouw woning te laten plaatsen.

Wil jij als zakelijke gebruiker zonnepanelen laten plaatsen? Dan kun je wel profiteren van verschillende subsidies om te besparen op de kosten. De subsidie zonne-energie voor ondernemers en bedrijven is afhankelijk van de grootte van jouw onderneming. In de tabel hieronder zie je een overzicht van zonne-energie subsidies.

Zonnepanelen kopen met subsidie in 2024

Zakelijke gebruikers kunnen zonnepanelen kopen met subsidie. Dit jaar zijn de KIA, EIA, SDE++ en ISDE regeling beschikbaar. Verder in deze blog op ZonneBesparing.nl leggen we je alles uit over deze zonne-energie subsidies.

SubsidieParticulierKleinbedrijfGrootbedrijf
KIAXJAJA
EIAXJAX
ISDEXJAX
SDE++XXJA

Beste zonnepanelen deal én maximale subsidie?

Zonne-energie subsidie particulieren

Voor particulieren is er geen landelijke subsidie bij het installeren van zonnepanelen. Toch zijn er andere opties om te besparen op de totale kosten van zonne-energie panelen inclusief montage.

 • BTW teruggave zonne-energie panelen
 • Salderingsregeling
 • Gemeentelijke subsidies
 • Energiebespaarlening of andere groene leningen

Subsidie zonnepanelen zakelijk

Wil jij als ondernemer zonnepanelen plaatsen op het dak van jouw bedrijf? Dan zijn er verschillende subsidies en stimuleringsregelingen actief om het investeren in zakelijke zonnepanelen aantrekkelijker te maken. MKB en grote bedrijven hebben verschillende mogelijkheden.

 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
 • Energieinvesteringsaftrek (EIA)
 • ISDE voor kleinverbruik
 • SDE++ voor grootverbruik

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De KIA is een subsidie zonne-energie voor zakelijk gebruik van zonnepanelen. Met deze regeling kun je een bedrag tot 28% van je investering aftrekken van je fiscale winst. Hierdoor wordt jouw winst lager en hoef je dus minder belasting te betalen. Hoeveel je mag aftrekken van de winst is afhankelijk van de totale kosten die je hebt gemaakt voor installatie van de zonnepanelen. De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is niet alleen voor zonne-energie. Je kunt deze regeling ook gebruiken voor investeringen in andere bedrijfsmiddelen.

zonne-energie subsidies

Energieinvesteringsaftrek

De EIA geeft een eenmalig belastingvoordeel voor zakelijke kleinverbruikers bij investeren in zonnepanelen. Met de Energieinvesteringsaftrek wil de overheid duurzame maatregelen en investeringen in zonnestroom stimuleren. Deze regeling maakt het mogelijk voor ondernemers om eenmalig 45% van de totale kosten voor zonnepanelen af te trekken van de fiscale winst. Je dient dan wel te voldoen aan de onderstaande voorwaarden.

 • Investering voldoet aan Energielijst van de RVO
 • Minimale investering van 2500 euro
 • Maximaal 3 x 80 Ampère netaansluiting
 • Vermogen zonnepanelen minimaal 25.000 Wp
 • Aanvraag subsidie indienen binnen 3 maanden na installatie

Extra tip: als zakelijke gebruiker kun je de KIA en EIA combineren om nog meer voordeel te behalen.

SDE subsidie

De ISDE subsidie is een stimuleringsregeling voor grootverbruikers om op een rendabele manier in zonne-energie panelen te investeren. Bedrijven met zonnepanelen ontvangen een vergoeding voor de kWh die zij opwekken. De Stimulering Duurzame Energietransitie is een subsidie gebaseerd op wat jij opwekt of reduceert.

 • SDE+ is gericht op de productie van duurzame energie
 • SDE++ is gericht op verminderen van CO2-uitstoot

Met de SDE worden grote bedrijven gestimuleerd om groene energie te gaan produceren of duurzame investeringen te doen om hun CO2-uitstoot te reduceren.

Zonnepanelen subsidie aanvragen

Wil jij meer weten over de subsidie zonne-energie in 2021? Een ervaren specialist kan jou adviseren over alle mogelijkheden en regelingen waar jij als particulier of zakelijke gebruiker van kunt profiteren. Vraag via ZonneBesparing.nl gratis zonne-energie panelen offertes aan en vraag advies aan een vakman. Zo kun je flink besparen op de installatie van zonnepanelen en weet je van welke subsidies jij gebruik kunt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *