Zelf zonne-energie opwekken

Home > Zonne-energie > Zelf zonne-energie opwekken

Zelf zonne-energie opwekken

Zonne-energie speelt een belangrijke rol bij duurzamer leven. Zo heb jij thuis waarschijnlijk een energiecontract voor groene stroom afgesloten, opgewekt met behulp van de zonkracht en windkracht. Zo dringen we het verbruik van fossiele brandstoffen steeds verder terug. Maar je kunt zelf zonne-energie opwekken thuis om te profiteren van de energie uit zonlicht en warmte. In deze blog op ZonneBesparing.nl vertellen we je alles over zelf zonne-energie opwekken en hoe je hiermee op je energiekosten kunt besparen.

Kan je thuis zonne-energie opwekken?

In Nederland is het steeds populairder om zelf energie uit de zon op te wekken. Je kunt zonne-energie opwekken op verschillende manieren, die we hieronder verder zullen uitleggen. Energie uit de zon bestaat zowel uit licht als uit warmte. De energie uit zonlicht kun je het hele jaar door opwekken en gebruiken, zelfs op minder zonnige of zelfs bewolkte dagen. Warmte-energie is vooral rendabel in de zomer tijdens de warme dagen.

Wil je zonne-energie opwekken thuis om te besparen op jouw energierekening? Je hebt de keus uit verschillende mogelijkheden.

  • Zonneboiler in combinatie met zonnecollectoren
  • Zonne-energie opslaan in een thuisaccu
  • Zonnepanelen op jouw dak plaatsen

Vind beste zonnepanelen dealWaarom zelf duurzame energie opwekken?

Zonne-energie is duurzame energie die we opwekken met behulp van zonnekracht. De zon valt namelijk onder de onuitputtelijke energiebronnen en is een bron van schone groene energie. Omdat we steeds minder fossiele brandstoffen willen gebruiken voor het opwekken van stroom, is zonnestroom een perfect alternatief.

Zelf zonne-energie opwekken heeft veel voordelen. Zo draagt het opwekken van zonne-energie bij aan een beter milieu en het verduurzamen van onze planeet. Maar als je zelf groene stroom opwekt ben je ook minder afhankelijk van energieleveranciers en kun je flink geld besparen op de energiekosten.

  • Zelf zonnestroom opwekken helpt je geld besparen
  • Je vermindert de uitstoot van CO2 door fossiele brandstoffen
  • Zonnepanelen dragen bij aan vermindering van het broeikaseffect
  • Je bent minder afhankelijk van de tarieven van energiemaatschappijen
  • Tegenwoordig mogelijk om zonne-energie thuis op te slaan

Lees hier meer over de voordelen en nadelen van zonne-energie.

Zonne-energie opwekken met zonnepanelen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen te plaatsen op hun woning. Deze zonnepanelen zorgen niet alleen voor een besparing, maar hebben ook een positieve impact op het milieu. Zonnepanelen zetten de energie van het zonlicht om in elektriciteit. Je kunt deze PV-panelen op je dak laten plaatsen, maar het is ook mogelijk om deze op te grond te plaatsen zoals bij grote zonnecentrales.

Wek je meer zonnestroom op dan je zelf verbruikt? Dan kun je dit terugleveren aan het elektriciteitsnet en ontvang je hier een terugleververgoeding voor. Dit maakt het investeren in zonnepanelen voor veel Nederlanders interessant. Je kunt je eigen groene stroom opwekken en gebruiken, waardoor je minder stroom hoeft af te nemen van een energieleverancier.

Zonnepanelen laten plaatsen? Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan van specialisten in jouw regio.

zelf zonne-energie opwekken

Zonkracht opvangen met een zonneboiler

Een andere interessante optie is het installeren van een zonneboiler. Deze zet zonlicht om in warmte en hiermee kun je het water verwarmen in huis. In plaats van dat er gas nodig is om het water op te warmen, gebruik je de warmte van de zon. Dit is een duurzame manier om bijvoorbeeld het water voor je douche te verwarmen.

De meeste zonneboilers zijn zwart zodat ze meer energie kunnen opvangen. Je kunt ervoor kiezen om deze te laten installeren in combinatie met een CV-ketel. Een zonneboilercombi verwarmt niet alleen het water, maar zorgt ook voor de centrale verwarming. Een zonnecombiboiler werkt in principe hetzelfde als een zonneboiler: verwarmde vloeistof warmt via een warmtewisselaar het tapwater in het voorraadvat op.

Zonneboiler laten plaatsen? Vraag hier gratis zonneboiler offertes aan van specialisten in jouw regio.

Zonne-energie thuis opslaan?

Voorheen ging de opgewekte zonne-energie die je niet gebruikte direct terug naar het elektriciteitsnetwerk of het ging ‘verloren’. Tegenwoordig zijn de technieken om energie op te slaan verder ontwikkeld. Zonne-energie thuis opslaan is dus mogelijk met behulp van (bijvoorbeeld) een thuisaccu. Je kunt deze accu, ter grootte van een CV-ketel, aan de muur monteren of in een garage of kelder plaatsen. Heb je meer energie opgewekt dan je hebt verbruikt aan elektriciteit in huis? Dan wordt dit opslagen in de zonne-energie accu. Je kunt jouw woning enkele dagen voorzien van stroom met energie uit de thuisaccu.

Een goed voorbeeld hiervan is de Tesla Powerwall. Deze slaat de opgewekte zonne-energie op in de accu zodat je het later kan gebruiken. Pas als deze accu helemaal vol is, wordt er groene stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Wekken de zonnepanelen geen stroom op, bijvoorbeeld in de nacht, dan kun je stroom in huis gebruiken vanuit de accu.

Zelf energie opwekken en besparen

Ook in ons kikkerlandje is het slim om te investeren in duurzame energie, zoals zelf zonne-energie opwekken met zonnepanelen of een zonneboiler. De zon hoeft namelijk niet fel te schijnen om energie te leveren. Zonnepanelen zetten zonlicht namelijk ook om in stroom als het bewolkt is. Door zonnepanelen te laten installeren kun je zelf groene stroom opwekken en gebruiken voor elektriciteit en licht in huis.

Zo hoef je geen of minder stroom van een energiemaatschappij af te nemen. Je kunt dus flink besparen op jouw energierekening als je ervoor kiest om te investeren in verduurzamen. Bovendien is de planeet je ook erg dankbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *