Zonne-energie opslaan

Home > Zonne-energie > Zonne-energie opslaan

Zonne-energie opslaan

Heb jij thuis zonnepanelen om zonne-energie op te wekken? Dan kun je er ook voor kiezen om de nog niet verbruikte stroom op te slaan in een thuisaccu of batterij. Zo’n thuisaccu is een soort grote batterij en wordt gebruikt om elektrische apparaten in huis van stroom te voorzien. Op ZonneBesparing.nl lees je alles over zonne-energie opslaan en vertellen we je hoe je dit het best kunt doen met een accu.

Waarom zonne-energie opslaan?

Het opslaan van zonne-energie zorgt ervoor dat je niet afhankelijk bent van het stroom net. Het is een van de laatste stappen om geheel zelfvoorzienend te leven. Met behulp van een accu kun je opgewekte groene stroom bewaren en gebruiken wanneer er even niet genoeg energie wordt opgewekt door je zonnepanelen.

Zonnepanelen wekken overdag stroom op, maar in de nacht is er natuurlijk geen zonlicht. Wil je ’s nachts of in het donker elektrische apparaten gebruiken dan verbruik je dus alsnog stroom van de energieleverancier. Door zonne-energie op te slaan in een thuisaccu wordt de stroom die je hebt opgewekt, maar nog niet verbruikt, bewaard. Deze opgeslagen stroom wordt dan gebruikt op de momenten dat de zonnepanelen te weinig opwekken.

Vind best thuisbatterij bedrijf & vergelijk offertesSalderingsregeling vanaf 2023 afgebouwd

Vanaf 2023 wordt zonne-energie opslaan thuis nog aantrekkelijker. Dit komt omdat de salderingsregeling zonnepanelen dan wordt afgebouwd. De bedoeling is om in 2031 helemaal te stoppen met salderen. Dit betekent dat het terugleveren van zonnestroom aan het elektriciteitsnet minder aantrekkelijk wordt. Het voordeel dat je ontvangt op je energiebelasting wordt elk jaar minder en vanaf 2031 wordt helemaal niks meer verrekend.

Lever jij stroom terug aan het elektriciteitsnet? De energieleverancier is wettelijk verplicht dit te verrekenen met de stroom die jij afneemt. Dit verrekenen wordt salderen genoemd:

 • Salderen = Geleverde (afgenomen) stroom – Teruggeleverde stroom

Lever je meer stroom terug dan je verbruikt? Dan krijg je een ‘redelijke terugleververgoeding’ voor de stroom die je meer hebt teruggeleverd dan hebt afgenomen van je energieleverancier. Nu bekend is dat het salderen en terugleveren wordt afgebouwd, wordt het opslaan van zonne-energie met een thuisaccu voor veel eigenaren van zonnepanelen aantrekkelijk. Je kunt de teveel opgewekte stroom dan thuis opslaan in een batterij en op een later moment gebruiken.

Hoe kun je het best zonne-energie opslaan?

De beste manier voor zonne-energie opslaan is door middel van een thuisaccu. Deze zonne-accu of batterij, ter grootte van een CV-ketel, wordt aan de muur gemonteerd of in een garage of kelder geplaatst. Heb je meer energie opgewekt dan je hebt verbruikt aan elektriciteit in huis? Dan wordt dit opslagen in de zonne-energie accu. Je kunt jouw woning enkele dagen voorzien van stroom met energie uit de thuisaccu.

Een goed voorbeeld hiervan is de Tesla Powerwall. Deze slaat de opgewekte zonne-energie op in de accu zodat je het later kan gebruiken. Pas als deze accu helemaal vol is, wordt er groene stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Wekken de zonnepanelen geen stroom op, bijvoorbeeld in de nacht, dan kun je stroom in huis gebruiken vanuit de accu.

Hoe werkt thuisaccu zonne-energie?

Heb jij zonnepanelen waar je stroom mee opwekt? Dan wordt deze groene stroom gebruikt om apparaten in huis van elektriciteit te voorzien. Wat je niet gebruikt wordt normaal gesproken aan het stroomnet teruggeleverd. Door een thuisaccu aan jouw zonne-energie systeem te koppelen kun je de stroom opslaan en later gebruiken.

 1. Zonnepanelen wekken stroom op door middel van zonlicht
 2. Regelaar stuurt stroom naar apparaten die op dat moment stroom nodig hebben
 3. Het overschot aan opgewekte stroom wordt opgeslagen in de accu
 4. Als de thuisaccu helemaal vol is, wordt de extra opgewekte stroom teruggeleverd aan het net
 5. Wekken de panelen geen stroom op (bijvoorbeeld in het donker), maar heb je wel elektriciteit nodig? Dan wordt stroom uit de accu gehaald
 6. Is de thuisaccu leeg? Dan pas ga je stroom van de energieleverancier afnemen

Een thuisaccu maakt gebruik van een Lithium-Ion accu die gemiddeld tussen de 10 en 20 jaar mee gaat. Een thuisbatterij kan door zonnepanelen opgeladen worden, waardoor je in de zonnige maanden volledig onafhankelijk kan zijn van het stroomnet. Elke thuisaccu (of omvormer) bepaalt zelf of stroom van een thuisaccu wordt gebruikt voor huishoudelijke apparaten, laden van de thuisaccu of terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Voordelen thuisaccu

 • Zonne-energie opslaan
 • Lagere energierekening
 • Minder afhankelijk van energieleveranciers
 • Noodstroomvoorziening voor thuis
 • Duurzame investering

Nadelen thuisaccu

 • Momenteel nog hoge aanschafprijs
 • Wordt echt interessant na 2023 (afbouwen salderingsregeling)
 • Relatief lange terugverdientijd

Is een thuisbatterij gevaarlijk?

Thuisaccu’s worden ontworpen om compleet veilig geïnstalleerd te kunnen worden in huis. Ze hebben een ingebouwde beveiliging die de accu afsluit van de stroomtoevoer als deze oververhit raakt. De kans op brandgevaar of kortsluiting is dus heel erg klein. Het wordt echter wel aangeraden om de thuisbatterij in een garage of schuur te laten installeren. Laat jouw thuisaccu ook altijd plaatsen door een ervaren vakman. Bij een verkeerde montage neemt de kans op brand of kortsluiting namelijk toe.

Zonnepanelen accu merken

Er zijn steeds meer merken actief in de ontwikkeling van thuisaccu’s voor zonnepanelen. Tesla is één van de voorlopers met de Powerwall, maar ook andere merken leveren hoge kwaliteit accu-opslagsystemen. Bij het installeren van een zonnestroom-accu kun je aan de volgende merken denken;

 • AGM Solar
 • Beaut Solar
 • Fenecon
 • Iron Edison
 • JLM
 • LG
 • Nissan
 • SMA
 • SolarWatt
thuisaccu zonne-energie

Aansluiting elektriciteitsnet nodig

Ook als je zelf stroom opwekt en dit opslaat in een thuisaccu, is een aansluiting op het elektriciteitsnet noodzakelijk. Dit komt omdat de batterij niet genoeg capaciteit heeft om alle teveel geproduceerde stroom op te slaan. Vooral in de zomermaanden wordt vaak meer stroom opgewekt dan je verbruikt. Bovendien kunnen thuisaccu’s niet genoeg stroom opslaan om jouw woning de gehele winter van elektriciteit te voorzien.

Met een aansluiting op het stroomnet kun je de extra opgewekte (en dus niet opgeslagen stroom) terugleveren aan het net. Heb je in de winter te weinig stroom geproduceerd en opgeslagen om alle apparaten in huis van stroom te voorzien? Dan kun je stroom afnemen van de energieleverancier tegen inkooptarief.

Kosten zonnestroom opslaan

Met zonnepanelen en een goede thuisaccu kun je zelf zonne-energie opwekken en dit bewaren om later te gebruiken. De gemiddelde kosten van een accu inclusief installatie zijn afhankelijk van de capaciteit en het gemiddelde energieverbruik. Momenteel zijn de kosten van Li-ion thuisaccu’s (lithium accu’s) nog behoorlijk hoog, maar verwacht wordt dat de prijzen de komende jaren gaan dalen. Hieronder zie je geschatte kosten voor een thuisaccu inclusief montage.

HuishoudenCapaciteitEnergieverbruikPrijs
1 persoon4 kWh2000 kWh p.j.€ 2000 – 6000
2 personen6 kWh3000 kWh p.j.€ 3000 – 9000
3 personen7 kWh3500 kWh p.j.€ 3500 – 10000
4 personen8 kWh4000 kWh p.j.€ 4000 – 12000
5 personen9 kWh4500 kWh p.j.€ 4500 – 13000

De prijzen voor een thuisaccu kunnen zoals je ziet behoorlijk verschillen. Dit heeft te maken met de prijs die wordt bepaald door de fabrikant, het uurtarief van de installateur en eventuele extra benodigde installatiematerialen.

Beste zonne-energie thuisaccu

Ben jij op zoek naar de beste thuisaccu? Bij ZonneBesparing.nl helpen we je bij de beste thuisaccu vergelijken en vind je de meest geschikte batterij voor jouw woning. Bij de thuisbatterijen kun je kijken naar het type, zoals;

 • Li-ion-accu: de meest voorkomende zijn lithium-ion thuisaccu’s (li-ion NCM), omdat deze een lange levensduur hebben.
 • LFP-accu: de lithium-ijzer-fosfaat-accu (LFP) is een variant op de li-ion-accu en heeft een 2 – 3 keer langere levensduur en is veiliger dan de standaard li-ion thuisaccu’s.
 • Pb-accu: is een standaard loodaccu die je wel kan herkennen als de startaccu in je auto. Deze zijn hoog belastbaar en relatief goedkoop. Echter zie je deze steeds minder in thuisbatterijen, omdat deze slecht zijn voor het milieu en minder duurzaam zijn.

Vervolgens kun je de accu voor het opslaan van zonne-energie vergelijken op capaciteit en prijs. Vergeet ook niet te kijken naar keurmerken en certificaten. Zo krijg je een beter beeld bij de kwaliteit van de zonnestroom-accu. Kijk onder andere naar CE-keurmerk, UL-certificaat, ISO-kwaliteit en IEC-certificaat.

Wil jij thuisbatterijen vergelijken en de beste deal vinden? Hier lees je alles over de beste thuisaccu voor jouw huishouden.

Zelf zonne-energie opslaan thuis

Wek jij thuis meer groene stroom op dan je verbruikt? Dan kan het een goede investering zijn om een thuisaccu te laten plaatsen. Zonne-energie opslaan is namelijk de toekomst! Op deze manier gaan we zuiniger om met duurzame energie en kun je opgewekte stroom bewaren voor een later moment. Momenteel is de prijs van een goede thuisaccu nog erg hoog en de terugverdientijd dus (te) lang. Bovendien kun je de komende jaren nog profiteren van de salderingsregeling en terugleververgoeding voor zonnepanelen.

Vanaf 2023 worden deze regelingen afgebouwd en vanaf 2031 is het salderen compleet afgeschaft. Dan wordt het echt interessant om een thuisbatterij te gebruiken voor de opslag van zonnestroom. In de zomer kun jij compleet zelfvoorzienend leven en heb je geen stroom van het energienet meer nodig. Wij raden aan om advies in te winnen van een specialist voor het plaatsen van een thuisaccu in jouw woning.

Bij Slimster kun je gratis thuisaccu offertes aanvragen en lokale specialisten vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *