Wat is zonne-energie?

Home > Zonne-energie > Wat is zonne-energie?

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is duurzame energie die we opwekken met behulp van zonnekracht. De zon valt namelijk onder de onuitputtelijke energiebronnen en is een bron van schone groene energie. Omdat we steeds minder fossiele brandstoffen willen gebruiken voor het opwekken van stroom, is zonnestroom een perfect alternatief. Maar wat is zonne-energie precies en hoe werkt het opwekken hiervan? Op ZonneBesparing.nl vertellen we je alles over groene energie van de zon!

Hoe werkt zonne-energie?

Om klimaatverandering tegen te gaan is het belangrijk dat we wereldwijd duurzamer energie gaan produceren. Er wordt daarom vol ingezet op het produceren van groene stroom en groen gas. Hier valt zonnekracht dus ook onder, samen met windenergie, waterkracht en biomassa. Omdat de zon ons 2500 keer zoveel energie levert als we allemaal verbruiken is dit een ideale energiebron voor het verduurzamen van de planeet.

Met behulp van zonne-energie kunnen we stroom opwekken of water verwarmen. Maar hoe werkt dit precies? De zon stuurt veel warmte en energie naar de aarde en deze energie kunnen we opvangen met behulp van zonnepanelen. Deze energie kunnen we vervolgens omzetten in groene stroom. De zonnecellen in zonnepanelen zijn gemaakt van materiaal dat stroom geleidt als er zonlicht op valt. Als de zon schijnt ontstaat er gelijkstroom, dit is een elektrische stroom tussen de positieve lading en negatieve lading in de zonnecel.

Hoe wordt zonne-energie opgewekt?

Oké, we kunnen dus energie opvangen die de zon uitstraalt. Maar hoe kunnen we zonne-energie opwekken en gebruiken als stroom thuis of in fabrieken? De gelijkstroom die ontstaat als zonlicht op een zonnepaneel valt wordt met behulp van een omvormer omgezet in wisselstroom. Dit soort stroom komt ook uit het stopcontact thuis. De omvormer stuurt deze wisselstroom naar het elektriciteitsnetwerk en registreert vervolgens hoeveel energie de zonnepanelen hebben opgewekt.

Naast het opwekken van groene stroom door zonnepanelen zijn er meer mogelijkheden. Zo kan een zonneboiler gebruik maken van de zon om water te verwarmen. Een zonnetoren is een glazen overkapping en de lucht daaronder wordt opgewarmd door de zon. Omdat warme lucht opstijgt wordt dit door de toren naar zich toe getrokken. De luchtdruk die hierbij ontstaat drijft turbines aan die vervolgens elektriciteit opwekken.

Duurzame energie van de zon

Zonne-energie is een duurzame energiebron en daarom worden er steeds meer zonneparken gebouwd. Dit zijn grote parken vol met zonnepanelen om energie van de zon om te zetten in elektriciteit. Je kunt ook zelf groene stroom opwekken met zonnepanelen op het dak. Bij het gebruik van zonne energie komen bijna geen milieubelastende stoffen vrij en dit helpt bij het reduceren van de CO2-uitstoot. Wanneer we meer duurzame groene energie gebruiken, is er minder fossiele brandstof (kolen, gas en olie) nodig.

zonne-energie opwekken

Voordelen zonne-energie

Het belangrijkste voordeel van zonne-energie is natuurlijk dat deze energiebron beter voor het milieu is. Bij het gebruiken van fossiele brandstoffen komen veel stoffen vrij die slecht voor de planeet zijn. Bovendien zijn dit geen duurzame energiebronnen, de voorraad gas, olie en kolen zal opraken. Energie van de zon is oneindig en kan dus altijd gebruikt worden voor het opwekken van groene stroom.

Naast het feit dat meer gebruik van groene energie de planeet (en mensheid) ten goede komt, is het voor woningeigenaren ook voordelig. Je kunt namelijk besparen op je energierekening wanneer je zelf stroom opwekt met zonnepanelen of een zonneboiler thuis laat plaatsen. Je wekt namelijk zelf stroom op en hoeft dit dus niet af te nemen van je energieleverancier.

  • Minder CO2-uitstoot
  • Geen schadelijke stoffen bij energieopwekking
  • Onuitputtelijke energiebronnen
  • Lagere energierekening thuis

Hoewel de voordelen van zonne-energie erg groot zijn, zijn er toch een paar nadelen te bedenken. Het grootste nadeel is landschapvervuiling door grote zonneparken vol met zonnepanelen. Ook is dit niet altijd goed voor de flora en fauna in de omgeving. Een nadeel van zonthermische centrales is dat ze veel water nodig hebben om de turbines te verkoelen. Dit water verdampt en is dus niet meer herbruikbaar.

Wil je nóg meer weten over zonnepanelen? Bezoek dan informatie over zonnepanelen op Slimster.nl of Milieu Centraal.

Zelf thuis energie opwekken

Wil jij thuis zonne-energie opwekken? Dan heb je verschillende mogelijkheden, waarvan het laten plaatsen van zonnepanelen natuurlijk de meest bekende is. De zonnepanelen vangen zonlicht op, zetten dit om in stroom en jij kunt dit thuis gebruiken voor licht en elektriciteit. Wek je meer zonnestroom op dan je zelf verbruikt? Dan kun je dit terugleveren aan het elektriciteitsnet en ontvang je hier een terugleververgoeding voor.

Een andere interessante optie is het installeren van een zonneboiler. Deze zet zonlicht om in warmte en hiermee kun je het water verwarmen in huis. In plaats van dat er gas nodig is om het water op te warmen, gebruik je de warmte van de zon. Dit is een duurzame manier om bijvoorbeeld het water voor je douche te verwarmen.

zonneboiler zonne-energie

3 tips voor meer zonne-energie

Wil jij meer zonne-energie opwekken en zo bijdragen aan het verduurzamen van onze planeet?

  1. Bekijk de mogelijkheden van zelf energie opwekken met de zon door het laten plaatsen van zonnepanelen of een zonneboiler. Laat je adviseren door een ervaren specialist uit jouw regio.
  2. Is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen? Investeer dan in (lokale) zonnecentrales of duurzame projecten die zonne-energie opwekken.
  3. Kies bij het energie vergelijken altijd voor de groenste energieleverancier, die groene stroom en groen gas aanbiedt.

Verschillende soorten zonnecentrales

Om het zonne-energie opwekken op grootschalige wijze aan te pakken worden er zonnecentrales gebouwd. Deze zonneparken zijn grote installaties van zonnepanelen die elektriciteit opwekken met behulp van de zon. Er zijn echter ook zonthermische centrales, zoals in Californië waar de warmte van de zon gebruikt wordt voor stroomopwekking. Dit noemen we ook wel Concentrated Solar Power-centrales.

  • Zonneparken met een grote opstelling van zonnepanelen
  • Zonnespiegels die warmte van de zon gebruiken voor opwekken van stroom
  • Zonneschotels met spiegels in de vorm van een schotel

Zonneparken worden het meest gebruikt in Europa voor het opwekken van groene stroom met behulp van zonkracht. Dit komt omdat ze ook energie opwekken als het zonlicht door de wolken op de zonnecellen komen. Zonnespiegels en zonneschotels maken gebruik van direct zonlicht, dat wordt gebundeld op één klein punt. Hier concentreert de lichtenergie zich en stijgt de temperatuur heel snel. Dit wordt gebruikt om water te koken en stoom te genereren. Deze stoom wordt weer gebruikt om een turbine aan te drijven en hierbij wordt stroom opgewekt. Dit is vooral interessant in gebieden waar minder bewolking is en veel directe zonuren.

Wat is zonne-energie voor Nederland?

Zonne-energie opwekken in Nederland? Dan is de beste optie om zonnepanelen thuis te laten installeren of om te kiezen voor een zonneboiler. Zonneschotels en zonnespiegels hebben namelijk direct zonlicht nodig. En in Nederland is het vaak bewolkt, waardoor dit soort installaties niet rendabel genoeg zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *