Zonne-energie dakpannen

Home > Zonne-energie > Zonne-energie dakpannen

Zonne-energie dakpannen

Vind jij grote zonnepanelen op je dak niet mooi, maar wil je toch graag zelf zonne-energie opwekken? Dan kun je kiezen voor zonne-energie dakpannen. Deze zonnepanelen in dakpannen staan ook wel bekend als zonnedakpannen en kunnen subtieler op jouw dak worden weggewerkt. Op ZonneBesparing.nl vertellen we je alles over zonne-energie dakpannen en ontdek je snel of dit soort zonnepanelen geschikt zijn voor jou.

Wat zijn zonnepanelen dakpannen?

Bij het zelf zonne-energie opwekken denk je natuurlijk al snel op grote zonnepanelen op het dak. Tegenwoordig is het echter mogelijk om te kiezen voor zonnedakpannen. Dit zijn dakpannen met zonnecellen die ook wel solar dakpannen worden genoemd. Je kunt dit eigenlijk zien als kleine zonnepanelen in dakpannen. Deze zonnedakpannen zijn minder opvallend en hierdoor populair bij mensen die liever geen ‘lompe’ zonne-energie panelen op hun dak plaatsen.

Zonne-energie dakpannen hebben een subtiel uiterlijk en kunnen mooi weggewerkt worden in jouw dak. Helaas bieden ze minder rendement dan normale zonnepanelen en daardoor is de terugverdientijd van zonnepanelen indakpannen langer.

Beste prijs voor jouw zonnedakpannen?Voordelen zonnedakpannen

Het laten plaatsen van zonne-energie dakpannen heeft een aantal voordelen.

 • Ze vallen minder op en daardoor ‘mooier’ dan normale zonnepanelen
 • Minder stormgevoelig omdat de zonnecellen op de dakpannen zitten
 • Je kunt het complete dakoppervlak benutten
 • Zonne-energie en dakbedekking in 1
 • Vaak een goede optie voor monumentale panden

Nadelen zonnedakpannen

Zonnepanelen in dakpannen verwerkt hebben vooral esthetische voordelen. Qua rendement en installatie zijn er echter een aantal nadelen waar je rekening mee dient te houden.

 • Zonnedakpannen zijn duurder dan normale zonnepanelen
 • Installatie zonne-energie dakpannen is lastiger
 • Minder opbrengst en rendement
 • Hierdoor een langere terugverdientijd dan zonnepanelen

Zonnepanelen in dakpannen kosten

Benieuwd naar de kosten van zonnedakpannen? Dan zal je misschien schrikken van de prijzen in onderstaande tabel. Zonnepanelen in dakpannen zijn namelijk een flink stuk duurder dan normale zonne-energie panelen. Dit komt doordat de technologie een stuk nieuwer is, meer uren voor plaatsing nodig is en er simpelweg minder aanbieders van solar dakpannen zijn. Ook valt de prijs hoger uit omdat de gehele dakbedekking vervangen moet worden in plaats van enkel het monteren van een zonnepaneel.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten van zonnedakpannen en zonnepanelen, gebaseerd op een installatie van 3500 Wp vermogen.

Soort zonnepanelenGemiddelde prijs*
Zonnedakpannen inclusief montage€ 13.000
Zonnepanelen inclusief montage€ 5.000

Beter zonnedakpannen of zonnepanelen?

Twijfel je tussen zonne-energie dakpannen en losse zonnepanelen? Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen hebben zonnedakpannen verschillende voordelen en nadelen. Ten opzichte van normale zonne-energie panelen bieden solar dakpannen een mooiere uitstraling en afwerking. De prijs ligt echter wel een stuk hoger en ook het rendement is lager.

Dus wanneer kies je voor zonnedakpannen? Wij raden aan om voor deze indak zonnepanelen te kiezen als je huidige dakbedekking vervangen moet worden of als je een nieuwbouwwoning krijgt en dus niet eerst de oude dakpannen hoeft te (laten) verwijderen. Ook wanneer je in een monumentaal pand woont of wanneer je bereid bent om meer te betalen voor een strakke afwerking kun je solar dakpannen kiezen.

Heb jij een kleiner budget en vind je de uitstraling van jouw dak minder belangrijk? Dan zijn normale zonnepanelen de beste keus. Deze zijn qua prijs, rendement en terugverdientijd namelijk een stuk aantrekkelijker.

zonnepanelen in dakpannen

Zonne-energie dakpannen montage

Bij het plaatsen van zonne-energie dakpannen is de montage nóg belangrijker dan bij normale zonnepanelen. Een goede installatie is belangrijk voor het rendement van de zonnedakpannen, de levensduur en natuurlijk de veiligheid van jouw huis. Omdat de gehele dakbedekking vervangen moet worden raden wij altijd aan om zonnepanelen in dakpannen te laten plaatsen door een bekwame vakman.

 1. Verwijderen oude dakpannen en voorbereiden voor plaatsing solar dakpannen
 2. Zonnedakpannen op het dak plaatsen
 3. Omvormer en bekabeling plaatsen + aansluiten in de meterkast

Omvormer en optimizer

Bij zonnedakpannen heb je een zelfde soort omvormer nodig als bij zonnepanelen. De meeste bedrijven zullen een micro-omvormer plaatsen, waarbij de zonnedakpannen in groepen verbonden zijn. Deze groepen worden in een lus verbonden aan de omvormer. Bij een defecte zonnedakpan valt alleen die lus uit en blijven de andere groepen met dakpannen gewoon werken.

Soorten zonnepanelen indakpannen

Bij het laten plaatsen van zonne-energie dakpannen heb je de keus uit verschillende soorten. Zo kun je kiezen voor de kleuren grijs, zwart en oud-Hollands rood. Kies de kleur zonnedakpan die het best aansluit bij de rest van jouw dakbedekking. Ook kun je kiezen hoe groot jouw zonnedakpannen moeten zijn. Meestal kiezen mensen voor een afmeting ter grootte van 1 dakpan. Het is echter ook mogelijk om enkele dakpannen met een groter zonnepaneel erop te kiezen.

Net als bij normale zonnepanelen kun je hier ook kiezen voor dunne film zonnecel dakpannen of kristallijn zonnecel dakpannen. In de kristallijn zonnedakpannen heb je weer de keus uit monokristal (zwart) en polykristal (blauw).

Zonne-energie dakpannen offertes

Wil jij geen grote zonnepanelen op het dak laten plaatsen? Dan zijn zonne-energie dakpannen een uitstekende oplossing. Bij ZonneBesparing.nl kun je gratis zonne-energie panelen offertes aanvragen. Wij brengen je in contact met ervaren specialisten uit jouw regio. Laat je adviseren over alle mogelijkheden en vergelijk offertes op prijs en kwaliteit. Zo vind jij altijd de beste deal voor nieuwe zonnedakpannen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *