Wat is de beste ligging voor zonnepanelen?

Home > Uncategorized > Wat is de beste ligging voor zonnepanelen?

Wat is de beste ligging voor zonnepanelen?

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen, dan liggen die bij voorkeur naar het zuiden, met een hellingshoek van 20 tot 50 procent. Dit is belangrijk omdat je er zo het hoogste rendement uit kan halen. Het helpt je meer stroom op te wekken en je investering sneller terug te verdienen op een goede manier. Informeer hier wat zonnepanelen kosten. Zo heb je direct een compleet beeld.

Beste ligging voor zonnepanelen bepalen

Je hebt twee zaken om rekening mee te houden. De horizontale richting wordt de azimut genoemd, de hellingshoek wordt de zenitafstand genoemd. De zon is op zijn hoogst in het zuiden, dus wil je je zonnepanelen ook zo gericht hebben.

Zo vang je het beste zonlicht op. 180 graden azimut is dan ideaal. Is dit niet mogelijk, dan is het zuidoosten of het zuidwesten ideaal als alternatief. Dit hangt natuurlijk ook af van de ligging van jouw dak.

De hellingshoek

Bij Zonduurzaam zal ook altijd naar de zenitafstand worden gekeken. De hellingshoek is bij voorkeur tussen 20 en 50 graden. In Nederland wordt exact 37 graden aangehouden. Deze optimale hoek helpt je om er het maximale rendement uit te halen.

Wanneer je panelen op het zuiden georiënteerd zijn en deze hellingshoek hebben, dan vang je het maximale zonlicht op. Het is dus altijd het doel om dit te bereiken.

Hoeveel verlies door slechte oriëntatie?

Een zonnepaneel dat slecht gelegd is, zal altijd verlies opleveren. Dit kan flink verschillen. Wanneer je paneel optimaal op het zuiden gericht is, is het rendement tussen 80 en 100%. Kies je voor het zuidwesten of zuidoosten, dan ligt het tussen 70 en 90%. Op het oosten of westen gaat het om 50 tot 90 %. Dit hangt ook af van de hoek waaronder de panelen zijn geplaatst op het dak.

Hoe zit het met schaduw?

De schaduwfactor is de aanduiding voor schaduwen van bijvoorbeeld gebouwen of bomen die jouw zonnepanelen in de weg zitten. Dit kan ervoor zorgen dat je panelen net wat minder zonlicht opvangen. Dit kan het rendement dus negatief beïnvloeden. Dit is op te vangen door het diodes in te bouwen.

Zonnepanelen offertes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *