Zonne-energie huurwoning: zonnepanelen op een huurhuis?

Home > Zonne-energie > Zonne-energie huurwoning: zonnepanelen op een huurhuis?

Zonne-energie huurwoning: zonnepanelen op een huurhuis?

Heb jij een huurhuis en wil je graag zelf zonne-energie opwekken met zonnepanelen? Dan heb je vast veel vragen. Want kun je zomaar zonnepanelen laten plaatsen of moet je dit door de verhuurder laten doen? En welke afspraken moet je maken met de verhuurder of woningcorporatie over de zonnepanelen? Op ZonneBesparing.nl geven we je handige tips over zonne-energie huurwoning. Zo weet jij precies waar je op moet letten!

Zonnepanelen via verhuurder laten plaatsen?

Wij raden altijd aan om de installatie van zonnepanelen op het dak eerst te overleggen met de verhuurder. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Heb jij een particuliere huurwoning met eigen dak? Dan kun je zelf de zonnepanelen laten plaatsen. Uiteraard kun je ook aan de verhuurder voorstellen om dit te doen en de kosten op zich te nemen. De zonnepanelen zullen dan echter wel eigendom van de verhuurder blijven.

Woon je in een sociale huurwoning? Dan is de woningbouw of woningcorporatie verantwoordelijk voor de daken en zij beslissen dus ook over het installeren van zonne-energie panelen. Je kunt dan niet zelf bepalen of je zonnepanelen laat installeren en dient dit altijd aan te vragen bij de woningcorporatie.

Eigendom huurder of verhuurder

Zonnepanelen kopen op een huurwoning? Maak goede afspraken met de verhuurder over o.a. de kosten en eigendomsrecht van de panelen. Je kunt op eigen kosten panelen laten plaatsen als je schriftelijk toestemming hebt van de verhuurder. In dat geval ben jij de eigenaar van de zonnepanelen. Maak dan goede afspraken over wat er met de zonne-energie panelen gebeurt als jij gaat verhuizen. Zo kun je een vergoeding krijgen voor de restwaarde of de volgende huurder de zonnepanelen laten overnemen.

Zorg ervoor dat afspraken over zonnepanelen op een huurhuis goed worden vastgelegd. De panelen vallen namelijk onder Zelf Aangebrachte Voorzieningen en horen niet bij de standaarduitrusting van de huurwoning. Leg dit vast in een voorbeeldcontract van de Woonbond, Aedes of Vastgoed Belang.

Als de verhuurder de zonnepanelen koopt, zal de huurprijs van de woning omhoog gaan. De verhuurder verwerkt de zonne-energie panelen kosten namelijk in de huurprijs. Door de zonnepanelen krijgt jouw huis een betere energielabel, wat zorgt voor meer punten in het woningwaarderingsstelsel. Op basis hiervan wordt de maximale huur bepaald. Natuurlijk staat hier wel tegenover dat het opwekken van groene stroom zorgt voor een lagere energierekening.

Huurhuis met eigen dak

Huur jij een woning in de particuliere sector, dan is het plaatsen van zonnepanelen ongeveer hetzelfde als voor woningeigenaren met een koophuis. Je kunt de zonnepanelen zelf kopen en laten installeren door een specialist. Je dient echter wel schriftelijk toestemming te verkrijgen van de verhuurder. Maak goede afspraken over de installatie, verzekeringen en aansprakelijkheid. Leg ook vast wat er met de zonnen-energie panelen moet gebeuren bij verhuizen.

Woningcorporatie met eigen dak

Huur jij een sociale huurwoning en is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? Dan kun jij aan de woningcorporatie vragen om zonnepanelen te laten plaatsen. Veel woningcorporaties werken mee aan verduurzaming en zij kunnen samen met Stichting Wocozon zorgen voor zonnepanelen en verlaging van huurlasten.

Aangezien de woningbouw de zonnepanelen betaalt, hoef jij geen kosten te betalen voor de panelen. Je betaalt wel voor de opgewekte stroom aan de woningcorporatie. Dit tarief ligt ongeveer 20% lager dan de gemiddelde stroomprijs van de energieleveranciers.

zonnepanelen huurwoning

Opbrengst zonne-energie huurwoning

Heb jij een huurhuis en koop je zelf de zonnepanelen? Dan zijn de kosten en opbrengst ongeveer gelijk aan die voor mensen met een eigen koopwoning. Zijn de zonne-energie panelen betaald door de verhuurder, dan zal hij de kosten doorberekenen aan jou en betaal jij een hogere huurprijs per maand. Dit betekent dat jij per maand meer geld aan huur gaat betalen, maar dat je wel profiteert van besparingen op de energierekening.

In het begin zal jouw voordeel groter zijn, omdat de huurprijs slechts licht zal stijgen en de opbrengst van de zonnepanelen nog maximaal is. Naarmate de jaren verstrijken zullen de kosten toenemen door de jaarlijkse huurverhoging en zal de opbrengst van de panelen afnemen. Jouw voordeel wordt na ongeveer 12 jaar nihil, vooral omdat de salderingsregeling zonnepanelen wordt afgebouwd door de overheid.

Zonnepanelen huurwoning verzekeren

En hoe zit het dan met de verzekering voor de zonnepanelen? Zonnepanelen vallen voor huiseigenaren onder de opstalverzekering. Deze woonhuisverzekering betaal jij als huurder echter niet, want die is voor rekening van de verhuurder. Heeft jouw installatie een nagelvast systeem, waardoor zonnepanelen niet verwijderd kunnen worden zonder schade aan het dak te veroorzaken? Dan valt dit in sommige gevallen onder de inboedelverzekering. Vraag dit voor de zekerheid altijd na bij jouw verzekeraar!

Mogelijkheden zonne-energie huurwoning advies

Heb jij een huurwoning en wil je zonnepanelen laten plaatsen? Via ZonneBesparing.nl kun je gratis zonne-energie panelen offertes aanvragen en lokale specialisten vergelijken. Deze ervaren specialisten kunnen jou advies geven over de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw huurhuis. In samenspraak met de adviseur kun je kiezen wat de beste optie is voor jouw woning. In overleg met de verhuurder kunnen vervolgens zonnepanelen worden geplaatst. Uiteraard helpen wij jou bij het besparen op de totale kosten!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *